info@wolveridge.com.au +61(0)3 9486 9882

Richmond Townhouse

Richmond  

prev-arrow
01/
next-arrow
Category
Residential
Year
2003
State
Victoria
City
Melbourne
Photographer
Shannon McGrath

Overlooking Burnley Park, this Richmond House is constructed over 3 levels for a family of 5 on a site of 160 square metres. A rendered form at the middle level dominates the structure.  It hangs over the entry and jumps out when you enter Albert Place.  This form hovers over a pedestrian track and continues to the East Elevation where it becomes a freestanding element in reducing visual bulk.

The whole emphasis of the floor plan is around the outdoor space, it is a hideaway and provider of natural light into the building. Areas that may compromise privacy are clad in a fixed aluminium louvre screen such as the wrapping of the master ensuite. A natural material is introduced in western red cedar cladding.  This shiplap form is recognised from public view and continues to the roof, encompasses the structure and returns to the private outdoor space as a means of providing a natural element at the human scale.

Project detail