info@wolveridge.com.au +61(0)3 9486 9882

Aspendale Beachfront Townhouses

 

prev-arrow
01/
next-arrow
Category
Multi-residential Residential
Year
2012
State
Victoria
City
Aspendale
Photographer
Derek Swalwell

Replacing a rundown old block of beach side flats in Aspendale, this project comprises three private residences.  Each over two levels with commanding bay views.  Upon arrival, the three dwellings are identified by three stone clad cubic forms which combine to establish a rhythm or pattern for the street and the recesses in between incorporate the entrance to each.

Within, the program is defined by a north facing private courtyard that allows the occupants to sit in the sun, yet out of the commonly uncomfortable south westerlies that prevail across the water.  The courtyard is the key to each dwelling, they are configured differently in each dwelling to suit the micro conditions.  Significantly, they encourage a strong inside/outside connection, ability to use the outdoors, even in winter as a sun trap.  For the most part, the dwellings provide passage for cross ventilation year round while maintaining the important link to the view for the occupants.

Project detail